Nettlavallens blogg

Nettlavallens blogg

Åbo Winter Dog Show 2018

DagbokPosted by Kathleen Thu, January 25, 2018 13:45:06

Vilken helg... Carro och jag har varit på utställning i Åbo.

Jag gillar inte att åka båt så det här med att åka till Finland och ställa ut har jag hållit så långt ifrån mig jag bara kunnat.
Efter att Estonia sjönk har jag snudd på vägrat att gå på en båt. Jag har åkt kortare resor till Danmark, Åland m m, men att åka 12 timmar till Finland har jag totalvägrat. Tills nu...
Carro kom med den här idén i höstas och ju mer jag tänkte på den desto mer lockande blev den. Jag tänkte till slut att man ska ju utsätta sig för sina fobier, så vi anmälde och bokade båtresa, sen var det ju bara att fullfölja det hela.

Vi möttes i Örebro vid lunchtid i lördags och fortsatte sen upp till Stockholm för att ta båten kl 20.00 från Stadsgården.
Det var två spralliga "tjejer" (om man nu får kalla oss, 45 till dryga 50 år, för tjejer) som åkte till Stockholm. Vi pratade och skrattade hela vägen och var naturligtvis väldigt förväntansfulla. Vi hade bestämt oss för att det här skulle bli en rolig resa och att vi hade samma hundar med oss dit som hem - gick det bra för oss var det bara en extra bonus.
Vi tänkte att någon gång var vi ju bara tvungna att prova på att ställa ut i Finland.

När vi kom till Stockholm möttes vi av kyla. Det var -10! I min värld var det svinkallt. Jag är ju inte lika härdad som Carro, som bor i Värmland.
Båten kom som den skulle och vi körde ombord.
Vi fick med oss hundar och en liten väska med kläder sen letade vi oss fram till vår hytt.
Vilken hytt! Jag har ju som sagt inte åkt båt på över 20 år så jag höll på att svimma. Hytterna nuförtiden är ju som rena hotellrum! Det var dom inte förr...
Vi hade mat med oss så vi åt på rummet sen slängde vi oss framför TV:n, men vi hann inte se så mycket innan vi somnade som stockar. Det tar på krafterna att vara på resande fot.


Utsikts från vårt fönster

Vi kom fram till Åbo kl 7.30 på söndag morgon. Då hade vi duschat, ätit frukost och var redo att köra till utställningen. Vi möttes av ett kallt Åbo. - 14 grader!
Utställningen låg inte alls långt från båten så det tog bara några minuter att köra dit.
Det var väl uträknat med tiden för utställningen började inte förrän kl 10.00 och vi skulle inte ens in som första ras, så vi kunde ta det väldigt lugnt.

Vi hade det jättemysigt. Vi kunde fika och rasta hundar i godan ro innan vi började borsta och tofsa.

Sen började det...

Först in var Carro och Hjalmar. Dom var så fina och lille Hjalmar gick som en klocka. Han är så fin denne lille pojk. Domaren ville att han skulle ha lite mer kropp, så han blev 2:a men fick kanonfin kritik och naturligtvis Excellent. Han är ju bara året så han har framtiden för sig.

Så var det då Elliots tur. Eftersom han driver lite med Carro fick jag visa honom och det började bra. Han fick Excellent - CK - och blev 3:a i championklassen.
Så var det då dags för Bästa Hane.

När vi anmälde tänkte vi på att det skulle vara roligt om Elliot eller Lindiwe kunde få ett CERT, och gärna ett CACIB på Elliot, för då hade dom blivit Finska Champion. Det gäller ju att satsa, åtminstone i tanken...

Jag gick in med Elliot i Bästa Hane och där stod ju certchansen mellan flera hundar. Vi fick gå runt ett varv och domaren plockade bort några hundar. Vi var bara 4 kvar, varav en var en öppen hane som alltså också tävlade om certet.
Vi fick gå ett varv till och domaren placerade öppenhanen på 4:e plats. Nu vågade jag inte titta på Carro! Jag vågade inte titta på nån annan än domaren och Elliot...
När vårt varv var slut blev vi 3:a Bästa Hane fick CERT och blev därmed också FINSK CHAMPION!

När jag lyfte blicken och tittade på Carro storgrät hon... här var det glädjetårar i kolossalformat!
I och med att Elliot nu blev Finsk Champion blev han även NORDISK CHAMPION och han är dessutom kennelns första Finska Champion! Mäktigt!

Carro med sin nyblivna champion tillsammans med domare Karin Bergbom

Vi var så lyckliga så det var tur att Lindiwe inte skulle in i ringen förrän i veteranklassen för det tog en stund att sansa sig...

Så var det då Lindiwes tur. Hon fick Excellent - CK - och fick tävla i Bästa Tik. Där gjorde hon som Elliot, nästan... hon blev 3:a Bästa Tik men blev snuvad på Certet av 2:an som inte var finsk champion. Så kan det gå. Men hon blev BIM-veteran! Så jag är väldigt nöjd med det! Hon fick en kanonfin kritik och jag vill ge domaren en stor eloge som var så trevlig både mot hundarna och mot oss utställare.

När det hela var över kunde vi ta det väldigt lugnt för båten skulle inte gå hem förrän kl 21.00.

Vi gick till finalringen och tittade lite grann, passade på att äta och ge hundarna mat. Shoppade lite. Tänk att det alltid finns nåt man inte kan leva utan... Jag köpte två mössor.
En till mig och en till mamma, som alltid ställer upp och passar mina hundar.

En shih tzu till mamma...
och en pekingese till mig

Vid 18.30 packade vi ut i bilen och begav oss till Slottshamnen för att invänta färjan hem.
Det blev en lång väntan för dom skulle byta båt. Det kom in en båt som hette Gabriella och den lastade av bilar och folk, sen åkte den och istället kom Grace, som vi skulle åka med. Carro som är lite med kollade upp på Viking Lines hemsida, under tiden vi väntade, vad det var som hände och det visade sig att Grace hade legat i dockning och skulle tas i trafik på just vår resa och Gabriella skulle in och vila sig.
Hur som helst så kom vi iväg som vi skulle och Grace var en lika fin båt som Amorella, som vi åkte dit med. Enda kruxet var att TV:n inte funkade lika bra... vi hade sett fram emot att kolla på Bron, men just den kanalen fungerade inte...
Nu spelade det inte så stor roll för Carro gick till TaxFree och köpte Rosa bubbel som vi festade på. Har man fått en dubbelchampion så har man!

Vi kom till Stockholm kl 6.30 på måndag morgon... kyligt, men jämfört med Finland var det ganska varmt... det var bara -3.
Vi skildes åt i Örebro och fortsatte var och en på sitt håll...

Tack för en trevlig resa Carro. Det här gör jag gärna om. Nu har jag ju botat min båtfobi... smiley